ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA

22 i 23 września obchodziliśmy w szkole „Święto Pieczonego Ziemniaka”. 22 września świętowali uczniowie klas VI – VIII w budynku szkoły w Rysinach, natomiast 23 września uczniowie klas 0 – V w budynku szkoły w Bierzwiennej Długiej. Wszyscy w tym dniu zajadali się ziemniakami, ale nie tylko, ponieważ smakosze pieczonych kiełbasek w ognisku też byli solidnie zaopatrzeni.

Najpierw uczniowie w klasach zaczerpnęli trochę wiedzy o ziemniakach. Dowiedzieli się skąd pochodzi, jak się go uprawia, jak się nazywa w różnych regionach Polski, z jakich części się składa oraz jakie potrawy można z niego przygotować. Następnie dzieci zabrały się do tworzenia prac plastycznych. Powstały ogromne rodziny ziemniaczane, które ozdobiły gazetki lub wystawki klasowe. Na uczniów czekały też liczne „ziemniaczane konkurencje”, gdzie można było wykazać się sprawnością w rzucaniu ziemniakiem, szybkością w sadzeniu i zbieraniu ziemniaków, zwinnością w przenoszeniu ziemniaków. Największą jednak frajdą, która sprawiła dzieciom wiele radości była ziemniaczana sztafeta. Najmłodsze dzieci skorzystały w tym dniu jeszcze z pięknej, słonecznej, jesiennej pogody i wzięły udział w zabawach ruchowych ze śpiewem. Pobyt na świeżym powietrzu pobudził apetyt. Ziemniaki pieczone w ognisku smakowały wybornie. Ile radości może sprawić tradycyjny ziemniak…

Rok szkolny
Autor
Dorota Lewandowska

Dodaj komentarz