Regulamin funkcjonowania Szkoły Podstawowej im. gen. Tadeusza Kutrzeby w Bierzwiennej Długiej obowiązujący od 01.09.2021 r. opracowany na podstawie wytycznych MEiN, MZ i GIS

Dodane przez Emilia Mikołajczyk - pon., 30/08/2021

Regulamin funkcjonowania Szkoły Podstawowej im. gen. Tadeusza Kutrzeby w Bierzwiennej Długiej obowiązujący od 01.09.2021 r. opracowany na podstawie wytycznych MEiN, MZ i GIS

Ogólne zasady  dla szkół

Szczepienie – rekomendowane dla pracowników szkół oraz uczniów w określonych grupach wiekowych.

Dezynfekcja – przed i po zajęciach mycie powierzchni detergentem lub dezynfekcja środkiem dezynfekującym.

Dystans –minimalna odległość pomiędzy osobami: 1,5 m.

Higiena – częste mycie rąk ( lub dezynfekcja rąk) , ochrona podczas kichania i kaszlu, unikanie dotykania oczu, nosa i ust.

Maseczka – w przestrzeniach wspólnych, gdy nie można zachować dystansu.

Wietrzenie – przed, po i w trakcie zajęć oraz przerw, a także w dni wolne od zajęć.

W trosce o bezpieczeństwo uczniów, pracowników szkół i ich najbliższych rekomendowane jest szczepienie jako świadoma decyzja w zakresie ochrony przed zachorowaniem i przenoszeniem COVID – 19.

Organizacja zajęć w szkole

  1. Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na niego obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej.  
  2. Rekomenduje się, o ile to możliwe, ograniczenie korzystania z transportu publicznego na rzecz pojazdów prywatnych, przemieszczania się pieszo oraz środkami indywidualnymi z zachowaniem zasad bezpieczeństwa ( rower).
  3. Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji  lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na nich obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej.  W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
  4. Przy wejściu do budynku szkoły znajdują się  informacje o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcje użycia środka dezynfekującego. Wszyscy wchodzący do budynku szkoły korzystają z płynu do dezynfekcji rąk. Zapewnia się  regularne napełnianie dozowników. Rekomenduje się, aby uczniowie po przyjściu do szkoły w pierwszej kolejności myli ręce z wodą z mydłem.
  5. Rodzice/ opiekunowie odprowadzający  dzieci do szkoły mogą wchodzić do szkoły lub na teren szkoły, zachowując zasady:

a) 1 opiekun z dzieckiem/ dziećmi

b) dystans od kolejnego opiekuna z dzieckiem / dziećmi min.1,5 m,

c)    dystans od pracowników szkoły min.1,5 m,

d) opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących zasad związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli, m. in. stosować środki ochronne w postaci maseczek oraz dezynfekować ręce lub użyć rękawiczek jednorazowych.

  1. Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w maseczki do zastosowania w przestrzeni publicznej ( zgodnie z aktualnymi przepisami prawa) oraz w przestrzeni wspólnej szkoły, gdy nie ma możliwości zachowania dystansu. 
  2. Uczniowie wchodzący do szkoły wyznaczonymi wejściami, dezynfekują dłonie zgodnie z umieszczonymi we widocznym miejscu instrukcjami:

Klasa I – drugim wejściem ewakuacyjnym

Klasa II – pierwszym wejściem ewakuacyjnym

Klasa III – głównym wejściem do szkoły.

  1. Ogranicza się, do niezbędnego minimum przebywanie w szkole  osób z zewnątrz ( tylko osoby be objawów infekcji lub choroby zakaźnej). Są one zobowiązane do zastosowania środków ochronnych ( maseczki), zachowania dystansu od innych osób ( min. 1,5 m) oraz przebywania w wyznaczonych obszarach szkoły. Dodatkowo zaleca się dezynfekcję rąk lub użycie rękawiczek jednorazowych.  
  2. Zapewnia się  sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia na odległość telefonicznie lub poprzez  e-dziennik.
  3. Szkoła posiada termometry bezdotykowe i dezynfekuje je po użyciu w danej grupie.       W szkole dopuszcza się używanie innych urządzeń do bezdotykowego pomiaru temperatury.
  4. Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności) należy odizolować ucznia w odrębnym pomieszczeniu (w Bierzwiennej w sali nr 5 lub 10, w Rysinach w pomieszczeniu nr 10 ), zapewniając min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
  5. Uczniowie podczas zajęć lekcyjnych będą przebywać w wyznaczonych i stałych salach lekcyjnych

Budynek szkoły w Bierzwiennej Długiej

Oddział zerówkowy – s. 7

Klasa I – s. 3

Klasa II – s. 6

Klasa III – s. 4

Klasa IV – s. 1

Klasa V – s. 2

Budynek szkoły w Rysinach Kolonii

Klasa VI– s. 9

Klasa VII – s. 8

Klasa VIII – s. 6

 

  1. Obowiązuje ogólna zasada – każda grupa uczniów (klasa) w trakcie przebywania      w szkole nie ma możliwości (lub ma ograniczoną do minimum) kontaktowania się z pozostałymi klasami.
  2. Nauczyciele wychowawcy klas I – III organizują przerwy dla swoich klas, w interwałach adekwatnych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 minut. Klasa spędza przerwy pod nadzorem nauczyciela. Nauczyciele organizują przerwy tak, aby poszczególne klasy nie spędzały przerw jednocześnie i aby uczniowie nie gromadzili się na terenie szkoły.
  3. Do grupy przyporządkowani są ci sami, stali nauczyciele, którzy w miarę możliwości nie prowadzą zajęć stacjonarnych w innych klasach.
  4. W salach lekcyjnych, w których zajęcia prowadza różni nauczyciele , rekomenduje się:

- zachowanie odległości między stolikiem nauczyciela a ławkami uczniów, co najmniej 1,5 m

- pozostawienie wolnej ławki w bezpośrednim sąsiedztwie stolika nauczyciela,

- przed rozpoczęciem zajęć zdezynfekowanie powierzchni dotykowej biurka nauczyciela,

- w miarę możliwości ograniczenie przemieszczania się nauczyciela pomiędzy ławkami uczniów ,

- w miarę potrzeby zapewnienie nauczycielowi maseczek, rękawiczek jednorazowych lub środków do dezynfekcji rąk przez pracodawcę.

  1. Bezwzględnie obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
  2. Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp.
  3. Uczeń  zobowiązany jest posiadać własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą. Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.
  4. Infrastruktura szkoły i sprzęt sportowy muszą być regularnie czyszczone z użyciem wody z detergentem lub innych środków dezynfekujących. W sali gimnastycznej podłoga powinna być myta przy użyciu wody z detergentem lub zdezynfekowana po każdym dniu zajęć, a używany sprzęt sportowy – po każdym jego użyciu przez daną klasę.
  5. Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie zajęć i podczas przerwy, a w także w dni wolne od zajęć.
  6. Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły.
  7. Rekomenduje się organizację wyjść w miejsca otwarte, np. park, tereny zielone, z zachowaniem dystansu od osób trzecich oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej. Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego.
  8. Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy zrezygnować z ćwiczeń i gier kontaktowych.
  9. Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.
  10. Uczniowie korzystają z wyznaczonych szafek i wieszaków na korytarzu szkolnym.
  11. Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej w sali n 5 ( w razie potrzeby         w innych salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki).
  12. Zaleca się w pierwszej kolejności regularne mycie rąk wodą z mydłem, ewentualnie dezynfekcję rąk.  Świetlice należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem dzieci oraz po przeprowadzeniu prac porządkowych – czyszczenie przy użyciu wody z detergentem lub dezynfekcji.
  13. Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami. W przestrzeni wspólnej rekomenduje się stosowanie maseczki (najlepiej chirurgicznej).
  14. Zajęcia pozalekcyjne organizowane w szkole nie odbywają się w trakcie zajęć obowiązkowych, tylko po ich zakończeniu. Rekomenduje się organizację zajęć pozalekcyjnych w małych grupach lub w oddziałach klasowych, z zachowaniem ograniczeń, zakazów i nakazów przeciwepidemicznych. Przed rozpoczęciem i po zakończeniu tych zajęć - mycie i dezynfekcja powierzchni dotykowych oraz dokładne wietrzenie sal.
  15. W szkole funkcjonuje biblioteka zgodnie z ustalonym harmonogramem. Nauczyciel wychowawca/ uczeń/ opiekun dziecka informuje nauczyciela bibliotekarza o potrzebie wypożyczenia książek z biblioteki.
  16. Nauczyciel wychowawca w imieniu uczniów odbiera z biblioteki i przekazuje książki do zwrotu. Książki i inne wypożyczone materiały poddawane są kwarantannie                      w wyznaczonym miejscu przez okres 2 dni. Książki i oddane materiały należy oznaczyć datą, w której zostały przyjęte.
  17. W szkole ustala się  z higienistką szkolną, zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego pracy, uwzględniając wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
  18. Dyrektor szkoły aktualizuje i upowszechnia wewnętrzny regulamin lub procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki placówki, w tym realizacji zajęć pozalekcyjnych, konsultacji i zajęć w formie zdalnej oraz zaleceń  wskazanych w przedmiotowych wytycznych i aktualnych przepisach prawa.
  19. Dyrektor szkoły w razie potrzeby wprowadzi dodatkowe środki ostrożności dotyczące funkcjonowania w szkole dzieci z chorobami przewlekłymi, w porozumieniu z ich rodzicami/opiekunami prawnymi, np.

- obowiązek zachowania dystansu podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy,

- w przypadku braku możliwości zachowania dystansu w miejscach wspólnie użytkowanych, tj. podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy, na korytarzach, w szatni – obowiązek osłony ust i nosa maseczką.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

  1. Przy wejściu głównym umieszcza się numer do kontaktu z inspekcją sanitarną w sprawie korona wirusa +48 22 25 00 115 oraz numery alarmowe 999, 112.
  2. Wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły zobowiązane są do dezynfekowania dłoni lub zakładania rękawiczek ochronnych, do zakrywania ust i nosa maseczką oraz nie przekraczać obowiązujących stref przebywania.
  3. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji.
  4. Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie, w pierwszej kolejności po przyjściu do szkoły oraz szczególnie przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników z mydłem.
  5. Należy monitorować  codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.
  6. Należy monitorować codzienne wietrzenie sal i korytarzy, ze szczególnym uwzględnieniem zapewnienia bezpieczeństwa uczniom w czasie, gdy okna są otwarte.
  7. Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
  8. W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych znajdują się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk instrukcje dezynfekcji.
  9. Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych, w tym ich dezynfekcję lub dezynfekcję.
  10. Szkoła zapewnia pojemniki na zużyte przez uczniów i pracowników maski lub rękawice jednorazowe. Zalecenia w tym zakresie zostały wskazane na stronie internetowej GIS: https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/
  11. Sale lekcyjne należy wietrzyć, nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci   w  sali lekcyjnej, w tym również przed rozpoczęciem zajęć przez dzieci.
  12. Jeżeli z pomieszczeń szkoły korzysta podmiot zewnętrzny, należy zobowiązać go do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń i użytych przyrządów oraz sprzętów należących do szkoły, jak również do wietrzenia tych pomieszczeń.

Gastronomia

  1. Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się  zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. W przypadku kontaktu z uczniami i innymi pracownikami szkoły pracownicy gastronomii powinni stosować maseczkę (rekomendowane maseczki chirurgiczne). 
  2. Osobom pracującym w kuchni i w jadalni zaleca się częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu ( min. 60%).
  3. Korzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w sali do tego przeznaczonej – budynek szkoły  w Bierzwiennej Długiej sala nr 5, w Rysinach Kolonii - jadalnia - zapewniającej prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Spożywanie posiłków powinno odbywać się będzie w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. Przy zmianowym, rotacyjnym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
  4. Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
  5. Nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw.
  6. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu,           w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
  7. Należy usunąć dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z obszaru sali jadalnej. Mogą być one wydawane tylko bezpośrednio przez obsługę. W jadalni należy zrezygnować z samoobsługi i dozowników do samodzielnego nalewania napojów. Dania i produkty będą podawane przez osoby do tego wyznaczone ( pracowników obsługi).
  8. Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców.
  9. Posiłki do szkoły przywożone są w pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy i sztućców będących na wyposażeniu szkoły, i ten sposób podawania posiłków będzie kontynuowany, a naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w szkole będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej.
  10. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły

  1. Wszyscy pracownicy powinni zostać poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
  2. Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie mają nałożonego obowiązku kwarantanny lub izolacji domowej.
  3. W miarę możliwości podczas organizowania pracy pracownikom powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, należy zastosować rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia (np. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych, a w przypadku pracowników administracji w miarę możliwości praca zdalna).
  4. Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić miejsce, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zaobserwowania objawów infekcji dróg oddechowych.
  5. Pracownicy szkoły powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia objawów infekcji lub choroby zakaźnej  powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie     z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać poradę medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika (oraz powiadomić pracodawcę o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
  6. W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych – dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa go od wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie porady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika). W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
  7. W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, którzy mieli kontakt z innymi osobami w szkole, dyrektor powinien skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno- epidemiologiczną.
  8. Należy bezwzględnie zastosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym przypadkiem.
  9. Dla osób z niepokojącymi  objawami sugerującymi zakażenie koronawirusem wyznacza się salę w Bierzwiennej nr 5 lub 10, w Rysinach  pomieszczenie nr 10  ( w razie potrzeby inne pomieszczenie wskazane przez pracownika szkoły ) . W sali należy  przeprowadzić dodatkowe sprzątanie zgodnie z procedurami zakładowymi, a także zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
  10. W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.

* ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły,    w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.

  1. Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia dostępnych na stronach www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl , a także obowiązujących przepisów prawa.

Niniejszy regulamin wchodzi w życie z dniem 01.09.2021r. i obowiązuje do odwołania.