Regulamin funkcjonowania oddziału przedszkolnego w Szkole Podstawowej im. gen. Tadeusza Kutrzeby w Bierzwiennej Długiej obowiązujący od 18.01.2020 r. opracowany na podstawie wytycznych GIS z dnia 19 listopada 2020r.

Dodane przez Emilia Mikołajczyk - pt., 22/01/2021

Regulamin funkcjonowania oddziału przedszkolnego w Szkole Podstawowej im. gen. Tadeusza Kutrzeby w Bierzwiennej Długiej obowiązujący od 18.01.2020 r. opracowany na podstawie wytycznych GIS z dnia 19 listopada 2020r.

Organizacja zajęć w szkole

  1. Do szkoły może uczęszczać dziecko bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub      w izolacji. Jeżeli  w domu przebywa osoba w izolacji w warunkach domowych nie wolno przyprowadzać dziecka do szkoły.
  2. Dzieci mogą być przyprowadzane do szkoły i z niej odbierane przez opiekunów zdrowych,  bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.           W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej (m.in. stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa).
  3. Rodzice/ opiekunowie odprowadzający/  odbierający dzieci przy drugich drzwiach ewakuacyjnych zachowują dystans społeczny w odniesieniu do pracowników podmiotu, jak i innych dzieci i ich rodziców wynoszący min. 1,5 m, przy czym zobowiązani są rygorystycznie przestrzegać wszelkich środków ostrożności (osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk ).
  4. Przebywanie osób z zewnątrz w szkole ogranicza się do niezbędnego minimum (obowiązuje je stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk). Rodzice/ opiekunowie osoby (tylko osoby zdrowe) mogą wchodzić z dziećmi do szkoły do przestrzeni wspólnej wyłącznie w uzasadnionych sytuacjach, zachowując zasady
  1.  1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
  2. lub w odstępie od kolejnego rodzica z dzieckiem/dziećmi 1,5 m
  3. dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
  4. opiekunowie powinni rygorystycznie przestrzegać wszelkich środków ostrożności (min. osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
  1. W przypadku odbywania przez dziecko okresu adaptacyjnego w szkole rodzic/ opiekun za zgodą dyrektora placówki może przebywać na terenie placówki z zachowaniem wszelkich środków ostrożności (min. osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, tylko osoba zdrowa, w której domu nie przebywa osoba w izolacji w warunkach domowych). Należy ograniczyć dzienną liczbę rodziców/ opiekunów dzieci odbywających okres adaptacyjny w szkole do niezbędnego minimum, umożliwiając osobom zachowanie dystansu społecznego co najmniej 1,5 m.
  2. Dzieci podczas zajęć będą przebywać w  wyznaczonej  i stałej  sali lekcyjnej – nr 7.
  3. Zapewnia się sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia na odległość telefonicznie lub poprzez  e-dziennik.
  4. Szkoła posiada termometr bezdotykowy i dezynfekuje go po użyciu w danej grupie.
  5. Należy uzyskać zgodę rodziców/opiekunów na pomiar temperatury ciała dziecka jeśli zaistnieje taka konieczność, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych.
  6. Jeśli dziecko manifestuje, przejawia niepokojące objawy choroby należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu w sali nr 5  lub w razie potrzeby w  innym wyznaczonym miejscu z zapewnieniem minimum 2 m odległości od innych osób i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania dziecka z podmiotu.
  7. Obowiązuje ogólna zasada – każda grupa dzieci w trakcie przebywania  w szkole nie ma możliwości (lub ma ograniczoną do minimum) kontaktowania się z pozostałymi grupami.
  8. W sali, w której przebywa grupa należy usunąć przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie uprać lub dezynfekować (np. pluszowe zabawki). Jeżeli do zajęć wykorzystywane są przybory sportowe (piłki, skakanki, obręcze itp.) należy je dokładnie myć, czyścić lub dezynfekować.
  9. Dziecko nie powinno zabierać ze sobą do placówki i z placówki niepotrzebnych przedmiotów lub zabawek. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach opiekunowie powinni zapewnić, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast rodzice / opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie / pranie / dezynfekcję zabawki.
  10. Należy wietrzyć sale co najmniej raz na godzinę,
  11. Do grupy przyporządkowani są ci sami, stali nauczyciele, w miarę możliwości organizacyjnych, ci sami opiekunowie.
  12. Zaleca się korzystanie przez dzieci z pobytu na świeżym powietrzu, przy zachowaniu wymaganej odległości od osób trzecich - optymalnie na terenie szkoły, a gdy nie ma takiej możliwości, wyjście na pobliskie tereny rekreacyjne.
  13. W przypadku korzystania przez grupę z placu zabaw zaleca się korzystanie z niego przez dzieci z jednej grupy, po uprzednim czyszczeniu z użyciem detergentu lub dezynfekowanie sprzętów/ przedmiotów, do których dzieci będą miały dostęp.
  14. Sprzęt na placu zabaw lub boisku, należącym do szkoły powinien być regularnie czyszczony z użyciem detergentu lub dezynfekowany, jeśli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed używaniem.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

  1. Przy wejściu głównym znajdują się numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.
  2. Przy wejściu do budynku szkoły znajdują się  informacje o obligatoryjnym dezynfekowaniu rąk oraz instrukcje użycia środka dezynfekującego przez osoby dorosłe, wchodzące do podmiotu.  Zapewnia się  regularne napełnianie dozowników.
  3. Należy dopilnować, aby rodzice/opiekunowie dezynfekowali dłonie przy wejściu lub zakładali rękawiczki ochronne oraz zakrywali usta i nos.
  4. Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do podmiotu, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety.
  5. Rekomenduje się monitoring codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych - poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatury, włączników.
  6. Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
  7. Personel opiekujący się dziećmi i pozostali pracownicy w razie konieczności powinni być zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony osobistej - jednorazowe rękawiczki, maseczki na usta i nos, a także fartuchy z długim rękawem (do użycia np. do przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka - adekwatnie do aktualnej sytuacji).
  8. W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych wywieszone są plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk - instrukcje.
  9. Należy zapewnić bieżącą dezynfekcję toalet.
  10. Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk wodą z mydłem(po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
  11. Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej w sali n 5 ( w razie potrzeby         w innych salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki).
  12. Świetlice należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci        w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem dzieci oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji.
  13. W szkole ustala się  z higienistką szkolną, zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego pracy, uwzględniając wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
  14. Dyrektor szkoły aktualizuje i upowszechnia wewnętrzny regulamin lub procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki szkoły oraz zalecenia wskazane w przedmiotowych wytycznych oraz aktualne przepisy prawa.

Gastronomia

  1. Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się  zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.  Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.
  2. Korzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w sali do tego przeznaczonej – sala nr 5 - zapewniającej prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Spożywanie posiłków odbywać się będzie rotacyjnie, w tych samych grupach dzieci,  przy wyznaczonych stolikach i z zachowaniem dystansu. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
  3. Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
  4. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu,           w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
  5. Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców.
  6. Zaleca się usunięcie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki)        z obszaru sali jadalnej i wydawanie posiłków bezpośrednio przez obsługę. W jadalni nie zaleca się samoobsługi. Dania i produkty powinny być podawane przez osobę do tego wyznaczoną/ obsługę .
  7. Posiłki do szkoły przywożone są w pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy i sztućców będących na wyposażeniu szkoły, i ten sposób podawania posiłków będzie kontynuowany, a naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w szkole będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej.
  8. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły

  1. Wszyscy pracownicy powinni zostać poinstruowani o zasadach wynikających  z Wytycznych oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
  2. Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
  3. W miarę możliwości nie należy angażować w zajęcia opiekuńcze pracowników i personelu powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi.
  4. Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić miejsce( sala nr 5 w razie potrzeby inne wskazane przez pracownika szkoły pomieszczenie), w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zaobserwowania objawów objawów chorobowych.
  5. Pracownicy szkoły/obsługa, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie  z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
  6. W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych powinien on skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną.
  7. Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.
  8. Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w podmiocie procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
  9. W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie podmiotu należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.

* Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/ oraz https://gis.gov.pl/ odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.

  1. Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
  2. Zawsze, w przypadku wątpliwości należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej w celu konsultacji lub uzyskania porady.

Niniejszy regulamin wchodzi w życie z dniem 18.01.2021r. i obowiązuje do odwołania

Emilia mikołajczyk

Dyrektor Szkoły